tirsdag 16. mars 2010

picnik

etter å ha kjøpt ny data, har jeg enda ikke fått surret meg til å installere photoshop. tidligere hadde jeg photoshop elements 5, som ikke dugde til så mye synes jeg. planen var å installere photoshop CS4. mens jeg har ventet, har jeg gjort meg hjulpet med picasa, panoramafunksjonen i windows live fotogalleri og picnik. sistnevnte er et gratis bilderedigeringsprogram på nettet, og jeg må bare si at jeg har blitt mektig imponert over hvor mange funksjoner det er. jeg har tatt meg et par timer til å teste ut funksjoner, gjøre meg kjent med programmet og laget noen testbilder.

IMG_5167

originalen. ørlitegrann retusjert vel og merke. huden min er ikke SÅ fin. bildet er tatt uten sminke og i naturlig dagslys. kameraet er et canon ixus 75 kompaktkamera. blenderåpning f/2.8, iso 320, eksponeringstid 1/500.

me_edit

her har jeg hovedsaklig brukt funksjonen “cross process,” som ligger under kategorien “create” og deretter “effects.”

me_edit3

her har jeg testet ut litt av hvert, men hovedsaklig “orton-ish” og “1960s.”

me_edit4

me_edit2

temperaturen på fargene kan ha mye å si. på de to bildene over er det ikke stor forskjell, men likevel gir de en ulik stemning.

me_edit5

her er det litt “1960s” og litt “orton-ish” pluss litt av hvert annet.

noe av det jeg har savnet er dodge- og burn-tools. disse tillater f.eks. at en kan farge deler av bildet mørkere, slik jeg har gjort med bakgrunnen på bildene over. kombinert med et verktøy for å gjøre bildet uskarpt er dette en flott måte å fjerne støy i bilder på. dodge- og burn-verktøyene er også en fin måte å fremheve kontraster på, og å fargelegge for eksempel øyne og munn. dette verktøyet finner man ved å gå til “create,” “effects” og “boost.” her kan man stille på det ene med det andre, og velger man “reverse effect” styrer man selv hva man vil framheve. jeg har i tillegg brukt funksjonen “adjustable threshold,” som ligger under “sandbox effects” nederst i “effects.” også her har jeg brukt “reverse effect.” denne har jeg benyttet for å mørkelegge bakgrunnen.

ellers kan jeg nevne at det er en finfin funksjon under “edit,” nemlig den gode gamle “exposure.” i seg selv er den ikke annerledes enn hva man får til i picasa, men innstillingen “advanced” tillater at man kan justere lys og farger litt nøyere, uten at det blir noe særlig vanskeligere av den grunn.

det var dagens lærdom fra denne kanten.

3 kommentarer:

Sigrid Marie sa...

Photoscape er også gratis, og gir deg feks muligheten til montasjer, i tillegg til redigering av selve bildet. Vet ikke om du finner det du trenger der da, men jeg var mest opptatt av montasjefunksjonen da jeg lasta ned :P

Ingrid Aukan sa...

jah, men photoscape ser ikke ut til å tilbyn oe særlig mer enn picasa og picnik egentlig. ikke i forhold til hva jeg trenger det til iallefall. men, så har jeg ikke testet det ut heller.

Gunnhild sa...

jeg vil også gjerne bli retusjert..
takk.!